Otworzenie własnego biznesu w branży restauracyjnej w 2021 roku może być ryzykowne. Kryzys spowodowany koronawirusem i liczne obostrzenia, które są nakładane na tę gałąź gospodarki. Jakie koszty trzeba ponieść otwierająć własną restaurację? I jakie wymogi trzeba spełnić? Zapraszamy do lektury tego artykułu.
Kryzys w branży gastronomicznej
Otworzenie własnej restauracji w 2021 roku nie jest najłatwiejsza wszystkiemu winna jest panująca obecnie w Polsce i na świecie pandemia koronawirusa przez którą wiele miejsc z gastronomią jest po prostu zamknięta tym samym otworzenie takiego biznesu staje się znacznie bardziej niż ryzykownym niż jeszcze kilkanaście lat temu.
Zaraz po zmianach ustrojowych w Polsce – na początku lat 90., czy wejściu Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku, restauratorzy przeżywali prawdziwy boom. Polacy coraz chętniej wychodzili na miasto, spożywali posiłki ze znajomymi i dobrze bawili się w knajpie. Tym samym właściciele tych biznesów mogli liczyć na naprawdę spore zyski. Sytuacja zmieniła się jednak dokładnie rok temu, kiedy to w Polsce i na świecie pojawił się koronawirus. Od tego czasu w branży restauracyjnej nie jest już wcale tak kolorowo.

Koszty otworzenia restauracji
Trzeba pamiętać że otworzenie biznesu w branży gastronomicznej wiąże się przeważnie z bardzo dużymi kosztami musimy zgromadzić kapitał z rzędu co najmniej kilku 10 000 zł zainwestować w drogi sprzęt zatrudnić co najmniej kilku pracowników którzy będą posiadać wiedzę i umiejętności niezbędne do prowadzenia tego typu lokalu. Bez odpowiedniej załogi wiele W tym biznesie nie zdałam bym oprócz pieniędzy i ludzi Musimy też dokładnie przemyśleć dla kogo mają być te restauracji serwowane posiłki trzeba przeprowadzić analizę rynku a także zaplanować dokładnie działania promocyjne marketingowe i czysto biznesowe.
A jakie koszty musimy ponieść otwierając własną restaurację? Na start musimy mieć odłożone pieniądze chociażby na składki ZUS dla samych czyli dla właścicieli tego biznesu trzeba pamiętać że knajpa w pierwszych miesiącach po otwarciu może nie przynosić jeszcze wystarczających dysków żeby pokryć chociażby te opłaty. Oprócz składek na ZUS musimy mieć też odłożone pieniądze na wynagrodzenie dla nas samych jak i dla naszych pracowników a także musimy mieć pieniądze na rachunki za prąd wodę czy gaz oraz wynajem lokalu którym Będziemy prowadzić na biznes. To wszystko daje łącznie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy zł.

Nowe opcja na nowe czasy
Otwierając własną restaurację warto wziąć też pod uwagę możliwość zamawiania produktów online z dostawą prosto do domu oraz zamawiania posiłków na wynos. W dobie pandemii takie rozwiązania pozwalają zarabiać właścicielom restauracji nawet w sytuacji gdy konsumpcja posiłków na miejscu jest zakazana. Zakładamy że uratowało to już wiele biznesów W tej branży. Planując otwarcie własnej działalności gospodarczej w branży restauracyjnej pewnością warto wziąć to pod uwagę i odpowiednio przemyśleć dania które będziemy serwować, aby było możliwe podawanie ich na wynos.
Własna restauracja – czy warto?
Podsumowując – otworzenie własnej knajpy 2021 roku jest dość ryzykownym pomysłem i trzeba się dobrze zastanowić zanim wyjdziemy w ten biznes.pl jednak mamy dokładnie określony plan działania to możemy liczyć przy odrobinie szczęścia że nasza knajpa zacznie na siebie zarabiać warto jednak uzbroić się w cierpliwość i z rozwagą podejmować tego typu decyzję.
A jakie jest wasze zdanie na ten temat – czy zdecydowali byście się w obecnych czasach otworzyć restaurację? Czekamy na wasze komentarze pod tym wpisem!